A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

Отруєння чадним газом: як уникнути небезпеки пояснюють у Житомирській філії «ГАЗМЕРЕЖІ»

Дата: 12.02.2024 11:34
Кількість переглядів: 37

За даними Житомирського обласного центру екстреної медичної допомоги упродовж 2023 року до центру надійшло 109 викликів із підозрою на отруєння чадним газом. Внаслідок виїздів до лікувальних закладів було госпіталізовано 48 осіб, серед них 17 дітей.

Як він діє на організм?

Окис вуглецю (чадний газ) — кров'яна отрута, яка викликає загальне отруєння організму при дії виключно крізь органи дихання. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, заміняє кисень, що міститься в еритроцитах. Унаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування (гіпоксія).

В зв'язку з тим, що органи дихання і очі не відчувають присутності оксиду вуглецю, отруєння проходить зовсім непомітно. Отруєння може статися під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, при пожежах та на деяких промислових підприємствах. Велика кількість смертельних випадків стається в закритих приміщеннях з відсутньою вентиляцією.

Від об'єму та часу, упродовж якого людина вдихає чадний газ, залежить ступінь отруєння та симптоматика. Також велике значення має концентрація газу в повітрі. Вдихання чадного газу навіть у невеликих концентраціях, але протягом тривалого часу, може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Якими є загальні симптоми ураження чадним газом?

Поширеними симптомами впливу чадного газу є головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення та сплутаність свідомості. Гіпоксія (сильний дефіцит кисню), внаслідок гострого отруєння чадним газом, може навіть призвести до незворотних пошкоджень мозку або серця.

Якщо ж ви відчуваєте подібні симптоми і підозрюєте, що причиною їх може бути чадний газ, перш за все, — вимкніть усі прилади, крім електричних, та відкрийте вікна, щоби впустити в приміщення повітря. Викличте аварійну газову службу за номером 104 та швидку медичну допомогу – 103.

Варто розуміти: реакція на отруєння чадним газом може розвинутися упродовж дуже короткого проміжку часу, навіть кількох хвилин. Люди, які сплять або перебувають у стані алкогольного сп’яніння, можуть отримати смертельне отруєння ще до появи симптомів.

Чадний газ неможливо побачити чи відчути на запах. Без спеціального обладнання неможливо визначити його концентрацію в приміщенні. Проте зараз є побутові прилади, які можуть інформувати вас про небезпеку. Сигналізатори газу можна встановити у приміщенні кухні чи біля газоспоживаючого обладнання.

Як уберегтися від отруєння чадним газом?

Газовики застерігаю від безвідповідальних дій із газом та наголошують на дотриманні правил безпеки:

  • для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • не залишайте працюючі газові прилади без нагляду;
  • електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні;
  • завжди провітрюйте приміщення, у яких встановлені газові прилади.
  • ні за яких умов самовільно не втручайтеся у роботу газопроводів, самовільна заміна газових приладів часто стає причиною трагедій.
  • періодично необхідно проводити технічне обслуговування газопроводів та газоспоживаючого обладнання.

Отруєння чадним газом небезпечне для всіх, втім маленькі діти, вагітні жінки та люди з хронічними хворобами серця чи органів дихання – найбільш вразливі. Зокрема, домашні тварини часто першими проявляють ознаки отруєння чадним газом.

При найменші підозрі на отруєння чадним газом — зателефонуйте до аварійно-диспетчерської служби та зверніться до медичного закладу!

Бережіть себе та своїх близьких! Споживайте газ відповідально!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь