A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

ЯК ЗБЕРЕГТИ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ПІД ЧАС ВІЙНИ?

Дата: 31.10.2023 14:37
Кількість переглядів: 115

31 жовтня у світі відзначається неофіційний День збільшення психічних сил. В умовах нинішньої війни міцний стан  психіки є запорукою гарного стану здоров’я загалом. Адже в умовах стресі (яким є для усіх нас війна) психіка піддається багатьом небезпекам. Як насідок -- людина може отримати загострення хронічних хвороб, нові хвороби або навіть розпад особистості та абсолютно незворотні проблеми зі здоров’ям.

Аби зберегти та не розтратити психічну гармонію – варто дотримуватися нескладних правил у щоденному режимі дня.

  1. Тривалість сну.

Науковці кажуть, що 4-5 годин глибокого сну і 2-3 години неглибокого потрібні організму щодня. Якщо людина дотримується такого режиму, то кілька місяців вона може жити без якихось відхилень та негараздів зі здоров'ям. Отже, треба старатись, щоби ваш сон тривав 7-9 годин на добу.

  1. Якість сну.

Обов'язково потрібно спати на горизонтальній рівній поверхні і в теплі. В холодних приміщеннях, бомбосховищах, тощо потрібно класти на постіль грілки або звичайні пластикові пляшки з теплою водою. Якщо є можливість --  подбайте про рівну поверхню вашого ліжка, тому що під час сну сидячи або напівсидячи хребет і все тіло отримує додаткове навантаження, і організм не відпочиває повноцінно.

  1. Заспокійливі ліки.

Якщо є порушення сну і людина не може спати, треба обов'язково приймати заспокійливі препарати. В іншому разі негаразди з психічним і фізичним здоров'ям почнуться вже через 1-2 місяці. Можна починати з того, щоб пити заспокійливі природного походження.  Обов’язково проконсультуйтесь з лікарем, які ліки підходять саме вам, якщо ви вживаєте інші препарати.

  1. Обмеження деяких продуктів.

Необхідно обмежити вживання кави, чорного і зеленого чаю, адже вони збуджують симпатичну нервову систему, що лише посилює токсичну дію стресу. Варто  обмежити  споживання алкоголю. Адже,  незважаючи на свою седативну (заспокійливу) дію, він є депресантом. Люди, які часто випивають, з часом стають депресивними, бачать свій теперішній і майбутній час в негативних тонах, у них зростає дратівливість. Отже, “лікуватися” алкоголем і знімати стрес -- це прямий шлях до депресії, не кажучи вже про ризик отримати алкогольну залежність.

  1. Режим харчування.

В стресових умовах важливо слідкувати за харчуванням -- воно має бути максимально регулярним. Адже люди під час стресу часто забувають про те, що потрібно поїсти, і не відчувають апетиту або навіть голоду. Тому, якщо це можливо, обов'язково забезпечте себе регулярним харчуванням 3-4  рази на день. Харчуватись краще за звичним режимом, тобто -- в приблизно один і той самий час, як ви це робили раніше.

  1. Тепла їжа.

Якщо людина знаходиться в неопалюваному приміщенні або не може готувати їжу через відсутність газу, тоді треба пити гарячу воду чи легкий чай. Адже наш організм дуже сильно виснажується, втрачає імунітет і сили, якщо немає теплої їжі.

  1. Інформаційний контроль.

Під час війни необхідний контроль за думками і споживанням інформації.  При тривалому перенасиченні негативною інформацією в нашому тілі стресових гормонів стає так багато, що організм починає руйнуватись. Тому варто  обмежити цілодобове читання і обговорення новин про війну, перегляди пабліків з шокуючою інформацією тощо.

  1. Емоційний контроль.

При надмірному навантаженні на нашу психіку та емоції  необхідно здійснювати певний контроль за самопочуттям. По-перше, потрібно звернути увагу, які саме емоції і як часто ви переживаєте. Адже при деяких ознаках необхідно буде звернутись до спеціаліста, щоби не отримати значущі небезпечні розладі на кшталт ПТСР або психічних захворювань. По-друге,важливо обмежити підживлення своїх негативних емоцій.  Наприклад, якщо ви переживаєте неймовірну паніку або розпач, коли читаєте новини про війну -- життєво необхідно припинити читати їх часто.

 Бережіть себе!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь