Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

ЧИМ КОРИСНИЙ ШОКОЛАД?

Дата: 10.07.2023 14:12
Кількість переглядів: 52

Фото без опису11  липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Цей вид солодощів не лише є улюбленим для мільйонів людей, а й має чимало корисних властивостей для роботи різних органів.  Чим корисний шоколад? МИ підібрали найцікавіші факти про це.

 

• Чорний шоколад містить 50-90% какао-порошку, какао-масло та цукор, молочний – приблизно 10-50% какао-порошку, какао-масло, молоко в певній формі та цукор. Попри те, що чорний шоколад не повинен містити молока, в процесі перероблення можуть бути сліди молока від перехресного забруднення. До шоколаду нижчої якості можуть також додавати жири, рослинні олії, штучні барвники або ароматизатори. Білий шоколад не містить какао-порошку, та виготовляється просто з какао-масла, цукру та молока.

 

•  Какао (що є у складі шоколаду)  багате на рослинні хімікати, які називаються флавонолами. Вони  допомагають захистити серце. Чорний шоколад містить у 2-3 рази більше багатого флавонолом какао-порошку, ніж молочний шоколад. Показано, що флавоноли підтримують вироблення оксиду азоту у внутрішній клітинній оболонці судин (ендолетія), який допомагає розслабити судини та покращити кровотік, знижуючи тим самим артеріальний тиск.

 

•  Вживання шоколаду може збільшувати кількість ендогенних амінів, зокрема, фенілаланіну – нейромодулятора, який бере участь у регуляції настрою людини і відповідно у патогенезі депресії. Також споживання шоколаду супроводжується приємними відчуттями, які позитивно впливають на нейротрансміттерні системи – дофамін, серотонін та ендорфіни.

 

•  Жінкам, які годують грудьми, можна їсти шоколад. Грудне молоко виробляється не у шлунку, а в молочній залозі. Це відбувається завдяки пролактину, окситоцину, крові та лімфі. Тому якщо ви мама, що годує, сміливо порадуйте себе шоколадом.

 

•  Чорний шоколад має високу калорійність (150-170 калорій приблизно у 28 г) і може сприяти збільшенню ваги, якщо його вживати в надлишку. Він також містить помірну кількість насичених жирів, які можуть негативно впливати на рівень ліпідів у крові, хоча його серцево-захисні ефекти від флавонолів перевищують ризик.

 

•  Щоб шоколад дійсно приносив користь та підіймав настрій, його слід вживати в помірній кількості. Купуючи шоколад, обов'язково звертайте увагу на склад: надавайте перевагу шоколаду з вмістом какао 70% і більше у якому відсутні “зайві” інгредієнти: жири, олії, цукор тощо.

 

•  Какао та шоколад мають антиоксидантну дію. Вони містять поліфенольні сполуки, що вловлюють та гасять вільні радикали, та пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.  

 

•  Какао, багате на флаваноли, покращує кровопостачання мозку, чим може бути корисним пацієнтам із деменцією, хворобою Альцгеймера та тим, хто переніс інсульт. Шоколад чи какао корисні для збереження розумових здібностей і нормальної роботи серця в здорових людей, що мало сплять.  

 

•  У какао також багато мікроелементів: магній, мідь, калій та залізо. Всі вони потрібні для нормальної роботи серцево-судинної і нервової систем.

•  Шоколад допомагає у фотозахисті нашої шкіри. Сполуки шоколаду беруть участь у фотозахисті шкіри зсередини. Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує прояви еритеми (почервоніння), запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену. Але це все одно не означає, що можна весь день лежати на пляжі і їсти шоколадки.

 

•  Найнебезпечнішою формою жирових відкладень є внутрішній, або вісцеральний жир. Какао і чорний шоколад сприяють розпаду вісцерального жиру і запобігають його утворенню, впливаючи на активність низки генів чи сигнальних шляхів в жирових клітинах.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь