A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

СІТКІВКУ ОКА, ЯК І ЗІНИЦЮ, СЛІД БЕРЕГТИ

Дата: 27.09.2022 10:19
Кількість переглядів: 568

Цього року з 24 по 30 вересня  відзначається  Всесвітній тиждень сітківки ока. Такі щорічні  заходи проводяться  з  2010 року. Їх мета -- підвищення обізнаності про найбільш поширені   захворювання сітківки, від яких страждають мільйони людей в усьому світі.

 

Що таке сітківка?

Сітківка – одна з найчутливіших оболонок ока, яка відповідає за забезпечення нашого зору. Вона розташовується між судинним шаром та склоподібним тілом. Сітчаста оболонка досить тонка, тому існує ризик її надриву чи розшарування. Сітківка виконує дуже важливу роль для організму – фокусує та передає зображення предметів у наш мозок. У разі її надриву людина втрачає зір назавжди. При витонченні або інших захворюваннях сітківки зір можна врятувати, якщо вчасно звернутися до офтальмолога та розпочати лікування.

 Сітківку ока можна порівняти з матрицею камери, за допомогою якої мозок формує картину того, що відбувається навколо. Пошкоджені ділянки, як побиті пікселі, згодом зливаються в чорну пляму і порушують цілісність зображення. Без неї людина просто не зможе бачити.

 

Які  найпоширеніші  хвороби сітківки?

1.Розрив сітківки ока – причинами розвитку можуть стати травми голови чи органів зору, надмірне фізичне навантаження, систематично високий артеріальний тиск тощо.

2.Дистрофія сітківки – частіше проявляється у пацієнтів старшого віку, іноді діагностується від народження. Патологія повільно прогресує, поступово знижуючи гостроту зору. Спровокувати дистрофію сітківки можуть багато захворювань: міопія, цукровий діабет, хвороби нирок.

3.Макулодистрофія – порушення зору  при цьому захворюванні відбувається через дегенерацію (пошкодження клітин) макули органу зору . У групі ризику розвитку аномалії  -- пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання та інші.

4.Відшарування сітківки ока – саме цей стан часто призводить до повної втрати зору. На ранніх стадіях можна врятувати зір, якщо вчасно зробити хірургічне втручання.

5.Крововилив у сітківку – причиною захворювання може стати тупа травма ока, ірит, короткозорість, сильний кашель, внутрішньоочні пухлини тощо.

Хто у зоні ризику?
   Фактори для розвитку хвороб сітківки -- короткозорість, спадковість, запальні захворювання та травми очей та  вік. Деякі хронічні захворювання можуть  також вдарити» по очах  -- зокрема ??гіпертонія та  діабет.  

 
Як діагностують захворювання сітківки? 
   Сітківка - це внутрішня оболонка. Щоб її оглянути, потрібно заглянути в порожнину ока через зіницю. Для огляду очного дна у максимальному огляді закопують краплі, що розширюють зіницю. Тоді лікар може побачити найпотаємніші зони. Якщо в людини виникає проблема у зоровій частині, вона гірше бачить, з'являються «спалахи», спотворення. Але якщо патологія розвивається у «сліпій» зоні, на периферії --  скарг не буде. Такі дистрофічні захворювання сітківки – невидима небезпека. Тільки за допомогою спеціального оптичного обладнання лікар зможе діагностувати захворювання. Багато захворювань сітківки протікають безсимптомно.  Якщо вчасно не розпізнати хворобу  -- можна стати інвалідом.

 

Профілактика захворювань сітківки ока

 Лікування захворювань сітківки майже завжди проводиться за допомогою операції.  А для того, щоб уникнути хірургічного втручання, потрібно своєчасно проводити профілактичні заходи. Доведено, що у людей зі здоровим способом життя аномалії зору розвиваються рідше, тому необхідно переглянути свій раціон і відмовитися від шкідливих звичок.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадують про загальні профілактичні правила, які допоможуть зберегти  у здоровому стані сітківку ока:

- відмовитися  від куріння та прийому алкоголю;

- вживати продукти, багаті на вітаміни і мінерали  (фрукти,овочі,   морепродукти, печінку, горіхи, сухофрукти та свіжі ягоди);

-  обмежити вживання солодкої, солоної та  жирної  їжі;

- контролювати артеріальний тиск та  рівень цукру в крові;

- виключити тривалу роботу, нахиливши тулуб униз;

- уникати відвідування лазень, саун, прийому гарячих ванн;

- не перебувати під впливом ультрафіолету;

- читати при комфортному освітленні;

- робити перерви під час роботи за комп’ютером;

- дотримуватися режиму сну та неспання;

-- робити  вправи зорової гімнастики;

- приділяти увагу гармонійному фізичному розвитку, уникати травмонебезпечних видів спорту;

- дотримуватися правил гігієни зору.

   Тільки дбайливе ставлення до своїх очей дозволить зберегти нормальний зір до глибокої старості. Тож варто  дотримуватися правил профілактики – і щорічно проходити огляд  у лікаря-офтальмолога.

Відділ  комунікації,

організаційної та 

інформаційно-роз’яснювальної роботи 

ДУ «Житомирський обласний центр

контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь