A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

Увага! Інформує Координаційний центр з надання правової допомоги.

Дата: 30.07.2021 15:28
Кількість переглядів: 361

До відома громадян! | Іршавська районна державна адміністрація

Чи можуть забрати житло за чужі борги?

Ситуації, коли з людини вимагають повернути чужі кредити та погрожують відібрати житло , стали доволі частими. Так що ж робити у такому випадку та чи можуть забрати житло за чужі?

Якщо вам надходять дзвінки чи смс-повідомлення стосовно боргу , який ви не брали, потрібно розуміти, що стати приводом для стягнення заборгованості у цій ситуації може, як правило, тільки в трьох випадках:

Якщо ви виступаєте поручителем по кредиту (уклали з банком договір поруки ). У цьому випадку вам необхідно знати, що згідно зі статтею 554 ЦК України поручительство припускає солідарну відповідальність боржника і поручителя за погашення боргу.

Якщо ви є дружиною / чоловіком боржника (необхідно враховувати, що відповідно до статті 65 Сімейного кодексу України при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина , чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового. Водночас договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї).

Якщо ви – спадкоємець померлого боржника , і вже вступили в права спадщини, оскільки до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за деяким виключенням (стаття 1218 ЦК України).

У всіх інших випадках батьки, діти, брати, сестри, племінники, знайомі та інші не несуть відповідальності за борги своїх родичів .

Тому, якщо робітники фінансової установи телефонують щодо сплати кредитної заборгованості за договором , який ви не укладали, але були поручителем (уклали з банком договір поруки), та попереджають, що заберуть ваше житло , то це можливо у випадках:

якщо боржник не виконав свої зобов’язання перед кредитором, тобто не повернув борг ;

якщо кредитор подав до суду позов про стягнення з вас кредитної заборгованості і суд ухвалив відповідне рішення;

якщо держаний або приватний виконавець звернув стягнення на нерухоме майно (житло), але це можливо у разі відсутності у вас достатніх коштів для погашення боргу чи рухомого майна та, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати.

Якщо вам надходять дзвінки чи смс-повідомлення стосовно кредитної заборгованості за договором, який ви не укладали та за яким не виступали поручителем, то повертати борг третьої особи ви не зобов’язані та відібрати у вас житло ніхто не зможе, оскільки відсутня правова підстава. Найчастіше це спосіб, вживаний колекторами, щоб психологічно вплинути на самого недобросовісного боржника, розголосивши його недобросовісні дії з погашення боргу.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь