A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

ЗАЯВА про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми економічного і соціального розвитку Ушомирської сільської ради на 2021 рік

Дата: 10.12.2020 11:55
Кількість переглядів: 379

  1. Замовник

Ушомирська сільська рада

вул. Березюка, 17,

с. Ушомир,

Коростенський р-н,

Житомирська обл.,

11571 

  1. Вид та основні цілі документа державного планування, його зв'язок з іншими документами державного планування

Програма економічного і соціального розвитку Ушомирської сільської ради на 2021 рік (далі – Програма) є документом державного планування місцевого рівня, яким визначаються пріоритетні напрями економічного і соціального розвитку громади, інструменти управління ними та шляхи розв’язання проблем на відповідний рік.

Програма розроблена відповідно до Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» та постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проектів Бюджетної декларації та державного бюджету» (зі змінами) та з урахуванням положень Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 695  і Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2027 року, затвердженої рішенням Житомирської обласної ради від 18.12.2019 № 1722.

Також при її розробленні враховані:

Державна програма стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020-2022 роки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 № 534;

Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 671.

  1. Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

Методологія розроблення Програми передбачає визначення основних завдань та заходів щодо розвитку галузей (сфер діяльності), а також перелік інвестиційних проєктів, реалізація яких запланована у 2021 році, серед яких можуть бути проєкти, що відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» підлягатимуть оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планової діяльності. Для таких проєктів має бути здійснена процедура оцінки впливу на довкілля.

Крім того, в Програму включені заходи щодо реалізації економічного і соціального розвитку громади на 2021 рік, які відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» також можуть підлягати оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планової діяльності, зокрема по таких напрямах, як: сільське господарство, промисловість, лісове господарство,  будівництво, транспортне та дорожнє господарство, землевпорядкування, енергоефективність, житлово-комунальне господарство, туризм, поводження з відходами, техногенна безпека, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, охорона навколишнього природного середовища та іншим.

  1. Ймовірні наслідки:

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення:

в ході здійснення стратегічної екологічної оцінки мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації Програми, зокрема для таких складових довкілля:

  • атмосферне повітря;
  • водні ресурси;
  • відходи;
  • земельні ресурси;
  • біорізноманіття та рекреаційні зони;

а також наслідки для здоров’я населення.

б) для територій з природоохоронним статусом:

на території громади існує один об’єкт природно-заповідного фонду, загальною площею 12,9100 га.

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки необхідно оцінити ймовірні наслідки для цієї території.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення:

транскордонні наслідки відсутні в рамках зазначеної стратегічної оцінки.

  1. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено:

Зважаючи комплексність напрямів проєкту Програми, що обумовлюється необхідністю виконання пріоритетних цілей та основних заходів для їх забезпечення, що будуть реалізовуватись у 2021 році, здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень.

При впровадженні заходів Програми очікується позитивний вплив на навколишнє природне середовище, у тому числі на здоров’я населення, у порівнянні із існуючим станом.

Найсприятливішим варіантом буде затвердження запропонованої Програми.

 

  1. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

 Для проведення СЕО проекту Програми буде використана наступна інформація: доповіді про стан довкілля; статистична інформація; інформація, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проекту ДДП; дані моніторингу стану довкілля; експертні оцінки; інша доступна інформація.

Під час проведення СЕО будуть застосовані такі методи: збір та аналіз інформації про поточний стан, порівняльний аналіз та аналіз тенденцій розвитку відповідної галузі (сфери діяльності); оцінка ймовірних наслідків

  1. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглянути заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для довкілля, визначені законодавством. Так, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає загальні вимоги в галузі охорони навколишнього природного середовища. Законом встановлено, що використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов’язкових екологічних вимог:

  • раціонального й економного використання природних ресурсів на основі широкого застосування новітніх технологій;
  • здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища;
  • здійснення заходів щодо відтворення відновлювальних природних ресурсів;
  • застосування біологічних, хімічних і інших методів поліпшення якості природних ресурсів, які забезпечують охорону навколишнього природного середовища й безпеку здоров’я населення;
  • збереження територій і об’єктів природно-заповідного фонду, а також інших територій, що підлягають особливій охороні;
  • здійснення господарської та іншої діяльності без порушення екологічних прав інших осіб;
  • здійснення заходів щодо збереження й невиснажливого використання біологічного різноманіття під час провадження діяльності, пов’язаної з поводженням з генетично модифікованими організмами.

Заходи, спрямовані на запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для здоров’я населення, визначатимуться відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

  1. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Структура звіту про стратегічну екологічну оцінку до проєкту Програми повинна враховувати вимоги статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Пропонується така структура звіту:

1) зміст та основні цілі Програми, її зв’язок з іншими документами державного планування;

2) характеристика поточного стану довкілля;

3) основні екологічні проблеми;

4) зобов’язання у сфері довкілля;

5) ймовірні наслідки для довкілля від реалізації Програми;

6) заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання Програми;

7) обґрунтування вибору виправданих альтернатив;

8) заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання Програми для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;

9) резюме.

  1. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми подаються до відділу земельних відносин, містобудування ,архітектури, житлово-комунального господарства,благоустрою, комунальної  власності, інвестиційного розвитку та охорони навколишнього середовища

Відповідальна особа:

Подольський Микола Павлович (zemushomir@ukr.net)

Строк подання зауважень і пропозицій становить 15 днів з дня оприлюднення цієї Заяви, тобто до 25 грудня 2020 року (включно).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь