A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

Питання про скасування пільг чорнобильцям

Дата: 24.07.2023 15:57
Кількість переглядів: 210

1500 людей з інвалідністю, 123 565 офіційно потерпілих (серед яких 17 805 дітей) внаслідок Чорнобильської катастрофи — лише частина ціни, яку заплатили жителі Коростенського р-ну на Житомирщині після трагедії на Чорнобильській АЕС. Попри те, що катастрофа була давно, у цьому регіоні порівняно з іншими дуже високий рівень онкології та інші хронічних захворюваннь. До слова, ці ж громади стали одними з перших, до кого прийшла повномасштабна війна. Наприклад, у Овручі та Коростені, які є найближчим до кордону містами на Житомирщині, окупанти нищили будинки та інфраструктуру, скидаючи авіабомби.

Нещодано у Кабміні підготували Постанову про перегляд населених пунктів, які віднесені до тієї чи іншої категорії зон радіоактивного забруднення, і якою планують скасувати 3-тю зону чорнобильського відчуження (тепер до переліку не входять ні Коростень, ні Овруч, ні села Коростенського району). Скасування зони відчуження — це автоматичне позбавлення у людей пільг на кшталт доплат до пенсій, безкоштовного харчування в школах для дітей ітд. Тому постанова призвела до соціальної напруги серед громадян, які живуть на цих багатостраждальних територіях.

Питання про скасування пільг чорнобильцям чутливе. Особливо в умовах повномасштабної війни, коли в нашій країні допомоги від держави потребує величезна кількість людей. Та впевнена: всі, чиї родини свого часу зіткнулися з трагедією на Чорнобильсткій АЕС розуміють масштаб проблеми, бо донині загроза здоров'ю передається з покоління у покоління. І та невелика допомога у вигляді пільги на харчування дитини в школі чи доплати до пенсії — лише незначна компенсація, за, наприклад, ліки, які люди змушені купувати на постійній основі.

Тому після зустрічі з головами громад Житомирщини, де обговорювали ці питання, захотіли добре проаналізувати ситуацію. Зокрема, вирішили зініціювати Всеукраїнську нараду чи круглий стіл з очільниками та представниками громад, представниками Кабміну , експертним середовищем задля напрацювання вирішення питання забезпечення належними соціальним гарантіями громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.Возможно, это изображение 7 человек


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь