A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ушомирська громада
Житомирська область, Коростенський район

Збережемо здоров’я разом й допоможемо природі з користю для себе!

Дата: 01.10.2021 14:05
Кількість переглядів: 256

З настанням осені населені пункти громади  занурюються в дим від багать, в яких горить пожовкле листя, трава і бадилля від зібраного врожаю.
       Складається враження, що нашу громаду накрив смог від лісових пожеж, хоча насправді йдеться лише про недбале поводження громадян з власним здоров'ям.
      Чим же шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?
      Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика.
      При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави.
     Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
     Виконком Ушомирської сільської ради  звертає увагу мешканців сіл громади, працівників житлово-комунальних підприємств, лікарні, ФАПів, шкіл, дитсадків, закладів культури підприємств тощо про недопущення спалення залишків сухої рослинності і опалого листя, та нагадує про притягнення до адміністративної відповідальності в разі порушення ст.771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачено накладення штрафу на винних громадян від 3060 грн до 6120 грн і від 15300 грн до 21410 грн для посадових осіб.

Що ж робити з опалим листям?
     Дбайливі хазяї здавна використовують опале листя для виготовлення компосту, фактично перетворюючи відходи рослинності у найкраще добриво. Для компостування листя складають у купи пересипаючи шари листя товщиною до 30 см. землею. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки.
    При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки
    Аналогічно проводиться траншейне компостування - більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.
     Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів, не буде зайвим на грядках з городиною.
Чому не можна спалювати осіннє листя - презентация онлайн


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь